Historisch geïnformeerde en geïnspireerde uitvoeringen van muziek uit de 17de en 18de eeuw.

16 december 2024
14.00
Campus Diepenbeek H5 en H6

Dit event is reeds afgelopen

PROF. LUC PONET - LUCA SCHOOL OF ARTS

Het Prinsbisdom Luik had tot de Franse Revolutie een bijzonder rijke muziekcultuur. Met de Bach Academie Alden Biesen wil Luc Ponet die traditie niet verloren laten gaan en specialiseerde zich in de muziek van die tijd. Het orkest en koor hebben zich het repertoire van de 17de en 18de eeuw eigen gemaakt op een manier die aanleunt bij de oorspronkelijke uitvoeringspraktijk. In Limburg is er geen enkel ander ensemble dat zich zo intens heeft toegelegd op de muziek van Bach, Händel, Vivaldi, Telemann, Albinoni en zoveel anderen. Elke vorm van barokke kunst of architectuur, dus ook de muziek, stond in dienst van kerk en staat. Zo moest J. S. Bach iedere zondag een cantate schrijven voor de eredienst in de Thomaskirche in Leipzig en J.B. Lully werkte het grootste deel van zijn leven in dienst van de Franse koning Lodewijk XIV. Barok wordt vaak getypeerd als een kunststroming van grillige en overdadige vormen, maar daaronder zit ook een duidelijke structuur. Er is immers een permanent zoeken naar evenwicht tussen ratio en sensus, tussen kennis en emotie, tussen verstand en gevoel. In deze lezing wordt meer in detail ingegaan op het fenomeen ‘interpretatie’ van barokmuziek, met aandacht voor de achterliggende kennis en waarden.


Prof. Luc Ponet studeerde aan het Lemmensinstituut in Leuven (nu LUCA School of Arts) en de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Wien. Hij specialiseerde zich verder in Toulouse, in Mechelen (bij Flor Peeters) en in Haarlem. Hij is organist-titularis van de basiliek in Tongeren, organist-in-residentie van de landcommanderij Alden Biesen en stadsorganist van Leuven. Hij combineert dit met een internationale carrière als concertorganist en als gastprofessor aan de LUCA School of Arts in Leuven. Als solist treedt hij op tijdens festivals in Europa, de VS, Mexico, Zuid-Amerika, Australië, Japan en op de Filippijnen. Hij vormt duo’s met gerenommeerde musici en is lid van ensembles met een diverse, vaak erg originele bezetting. Als onderzoeker is hij verbonden aan de KU Leuven, waar hij een doctoraat voorbereidt over het Tongers Orgel Manuscript (1626) en de organisten praktijk in het prinsbisdom Luik in de eerste helft van de 17de eeuw. Hij was inspecteur voor het Kunstonderwijs (academies/conservatoria) voor de Vlaamse Gemeenschap 2000 tot 2020. Maar hij doceerde ook aan verschillende instellingen zoals de LUCA School of Arts in Leuven, Concordia University in River Forest/Chicago (USA) en Baylor University - Waco/Texas (USA). Hij verzorgde masterclasses in België, Nederland, Italië, Spanje, Mexico en de USA. Hij is artistiek leider van de Bach Academie Alden Biesen, koor en barokorkest gespecialiseerd in historisch geïnformeerde en geïnspireerde muziek van de 17de en 18de eeuw waarmee hij o.a. te gast was op het Festival Oude Muziek in Utrecht, het Festival Barocco in Rome, het Internationaal Muziekfestival in Las Piñas (Philippines) en het Ost-Belgien Festival. Hij heeft tal van CD’s opgenomen en publiceerde artikels in vaktijdschriften.

Voorafgaand aan de lezing voor de Senioren Universiteit Hasselt van 16 december door Luc Ponet, is het misschien ook interessant om belangstellende Stuurgroepleden en Cursisten van de SeniorenUniversiteit uit te nodigen op het aanstaande Concert in de O.L.V.-Basiliek Tongeren, op zondagavond 1 december 2024, aanvang 20.00 uur.
Dit "Concert bij Kaarslicht" is grotendeels gegroepeerd rond thema's uit de lezing. Boeiend zijn ook twee 10-stemmige motetten van Orlando di Lasso.

Het geheel vindt plaats onder auspiciën van de vzw 'Vrienden van het Le Picard-orgel'. Meer info (pdf, 472 KB)
Ondersteund door de Vlaamse Overheid en Koor&Stem



 

 

Terug naar het Lezingen 2024-2025 overzicht