Dit event is reeds afgelopen
PROF. DR. ILSE RUYSSEN - UNIVERSITEIT GENT
Deze lezing probeert de toehoorder wegwijs te maken in huidige migratiepatronen en brengt belangrijke nuances aan met betrekking tot de grootte van migratiestromen en implicaties voor de maatschappij. In de lezing wordt gestart met een overzicht van belangrijke migratiepatronen, globaal en in het verleden.
Migratie heeft de laatste decennia enorm aan belang gewonnen. De vraag is of er nu zoveel meer mensen migreren? En waarheen? Wat zet mensen aan om te migreren? En hoe verklaren we waarom migratiestromen wereldwijd relatief constant blijven over de tijd? Waarom migreren sommige mensen wel en andere mensen niet?
Vandaag worden vaak de uitdagingen die migratie met zich meebrengt in de verf gezet, maar we mogen niet vergeten dat migratie ook een belangrijke bron van vooruitgang is geweest. Vandaar dat ook ingegaan wordt op de economische implicaties van migratie voor de arbeidsmarkt, de sociale zekerheid en de opportuniteiten die migratie biedt zowel voor de landen van oorsprong als de landen van bestemming.
Prof. dr. Ilse Ruyssen is hoofddocent Migratie-economie (vakgroep Economie) aan de Universiteit Gent en professorial fellow aan de United Nations University in Brugge. Ze doet onderzoek naar de bepalende factoren van de migratiebeslissing en immobiliteit, evenals naar de implicaties van migratie en niet-migratie voor het welzijn en levensonderhoud van individuen en gemeenschappen. Sinds 2020 coördineert ze het Internationaal Thematisch Netwerk ‘CliMigHealth’, dat wetenschappers van over de hele wereld en tal van disciplines samenbrengt in hun onderzoek rond de relatie tussen klimaatverandering, migratie en gezondheid(szorg).
Geen presentatie beschikbaar.
![]() |
![]() |