De geboren entertainer: George Gershwin.

18 december 2023
14.00
Campus Diepenbeek H5 en H6

Dit event is reeds afgelopen

George Gershwin schreef schitterende muziek. Maar is het jazz? Of is het klassieke muziek? Of hoort zijn muziek thuis in de afdeling 'lichte muziek'? Zijn muzikale vernieuwingen openden nieuwe wegen voor de jazzmuziek en inspireerden componisten zoals Maurice Ravel en Igor Stravinsky om de grenzen van de klassieke muziek open te gooien. Wat een leven heeft die George Gershwin gehad! Hij stierf onverwacht op zijn 38ste en was op weg om zijn eigen ‘American Dream’ te verwezenlijken. Tijdens dit vertelconcert neemt Waldo Geuns je mee in de wereld van deze bijzondere Amerikaanse componist en swingt hij erop los met de ‘Rhapsody in Blue’ en gekende songs zoals ‘ Summertime’ of ‘I got Rhythm’. Muziek die nog dagen in je hoofd zal blijven nazinderen na het bijwonen van deze namiddag.

Prof. Waldo Geuns behaalde een master Piano (2004 Koninklijk Conservatorium Brussel), een master met Specialisatie Kamermuziek (2007 Koninklijk Conservatorium Brussel), een master in de Musicologie (2008) en Filosofie (2011) aan de KU Leuven en een Expert Degree aan de UAntwerpen Management School (2008). Sinds september 2020 is hij docent muziekgeschiedenis en filosofie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel (KCB). Daarnaast is hij pianist en manager bij Sopra la Musica vzw sinds 2009.

Het verhaal achter de muziek, dat is wat de Hasseltse pianist en verteller Waldo Geuns sinds jongs af aan passioneert. Het leidt hem van de piano naar de muziektheorie, de musicologie en de filosofie. In elk optreden van Waldo Geuns zijn al deze disciplines onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voortbouwend op zijn onuitputtelijke kennis over de klassieke, jazz-, wereld- en volksmuziek, houdt hij  ervan om zich te omringen met andere muzikanten, met wetenschappers, modeontwerpers, dansers, schrijvers of zelfs een paardenstuntteam om tot originele concertervaringen te komen. De virtuoze en expressieve manier waarop Waldo Geuns zich uitdrukt zowel als uitvoerder én als verteller maakt van hem een graag geziene gast op Radio 1 en Radio Klara, en op de belangrijke concertpodia en festivals in België en in het buitenland. In april 2018 verscheen zijn eerste solo-cd Cuentos de Amor met eigen muziek en met de Goyescas van Enrique Granados bij het label Antarctica Records. Samen met de cd publiceerde hij een bijhorende luistergids Spanish Stories. Want hij deelt ook graag zijn muzikale passie op papier. Hij schrijft regelmatig voor cultuurmagazines en was jarenlang verantwoordelijk voor de publicaties van Flagey in Brussel. Hij is verbonden aan Davidsfonds als docent en als reisleider bij de buitenlandse cultuurreizen. 


Terug naar het Lezingen 2023-2024 overzicht