Hersenberoerte: één van de grootste doodsoorzaken: hoe herkennen?

07 februari 2022
14.00
Campus Diepenbeek H5 en H6

Dit event is reeds afgelopen

Prof. dr. Annelies Bronckaers - Universiteit Hasselt

De hersenen zijn het meest belangrijke orgaan van het menselijk lichaam. Ze zorgen ervoor dat we kunnen zien, kunnen bewegen en dingen kunnen leren. Maar wat als ze plots geen zuurstof meer krijgen? Dat gebeurt bij een hersenberoerte. Wist U trouwens dat dit de tweede grootste doodsoorzaak is wereldwijd en de grootste oorzaak van invaliditeit? Globaal zijn er jaarlijks meer dan 19,6 miljoen gevallen van hersenberoerte. In België zijn er 19.000 slachtoffers, dat zijn er 52 per dag. Het merendeel daarvan zijn senioren.
Het grootste probleem bij deze aandoening is dat mensen de symptomen niet herkennen en daardoor te laat naar het ziekenhuis gaan. Er zijn twee verschillende goede therapieën maar die zijn slechts efficiënt als ze binnen de 4 uur na het ontstaan van een hersenberoerte worden toegepast. De spreker zal ons leren hoe we onze overlevingskansen kunnen vergroten! Ze legt ook uit wat er precies in de hersenen gebeurt bij een hersenberoerte en ze vertelt ook welke nieuwe therapieën haar onderzoeksteam momenteel onderzoekt.


Prof. dr. Annelies Bronckaers studeerde in 2004 af als ‘Master in de Biologische Wetenschappen’ aan de KU Leuven. In 2009 behaalde ze haar doctoraat aan het Rega Instituut (KU Leuven) waar ze de bloedvatvorming in tumoren bestudeerde. Gedurende deze periode deed ze twee keer stage aan buitenlandse laboratoria: Oxford (VK) en Bari (Italië). Zij was van 2009 tot 2017 postdoctoraal onderzoeker in het laboratorium van prof. Ivo Lambrichts. Deze onderzoeksgroep is gespecialiseerd in het gebruik van tandstamcellen voor bot- en zenuwregeneratie. Sinds oktober 2017 is ze professor aan de UHasselt (BIOMED). Haar nieuwe onderzoeksteam bestaat momenteel uit 1 laborante en 3 doctoraatsstudenten. De focus van haar onderzoek is het vinden van nieuwe therapieën die bloedvatvorming stimuleren om hartinfarcten en hersenberoerte te vermijden. Haar team bestudeert of stamcellen uit de tand maar ook laag-frequent elektromagnetische straling hier een oplossing kunnen bieden. Ze werkt hiervoor samen met collega’s in binnen-en buitenland. Ze is penningmeester van de ‘Belgian Society of Stem Cell Research’ en mede-oprichter van de ‘Belgian Society of Tissue Engineering’. Aan de UHasselt is ze ook docent van verschillende onderwijsonderdelen binnen de opleiding geneeskunde en biomedische wetenschappen.

Terug naar het Lezingen 2021-2022 overzicht