Weg met de vergrijzing, hier komt de verzilvering.

10 maart 2025
14.00
Campus Diepenbeek H5 en H6

Dit event is reeds afgelopen

PROF. DR. MANU KEIRSE - KU LEUVEN

Aan de hand van drie basisthema’s – anders oud worden, anders ziek zijn en anders sterven – gaat de spreker op zoek naar een fundamenteel andere manier van leven. Hij stelt daarbij prikkelende vragen en geeft genuanceerde antwoorden. Hoe kunnen we generaties niet naast elkaar, maar met elkaar laten leven? Hoe kunnen we naar ouder worden kijken met het enthousiasme waarmee we aan het laatste jaar van onze studies begonnen? Laat ons stoppen met spreken over de kosten van de vergrijzing, maar het hebben over de rijkdom van de verzilvering. Dat vraagt een andere kijk op ouder worden, op ziek zijn en op sterven. Een bevlogen pleidooi voor een nieuwe manier van leven, met meer ruimte voor verbinding, kwetsbaarheid en diversiteit.

Prof. dr. Manu Keirse is emeritus hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde aan de KU Leuven en emeritus hoogleraar deeltijds aan de Benelux-universiteit te Eindhoven. Van 1999 tot 2003 was hij kabinetschef van de Minister van Consumentenzaken, Volksgezondheid en Leefmilieu. Voorheen werkte hij als klinisch psycholoog in een psychiatrisch ziekenhuis, in de directie van de Universitaire Ziekenhuizen KU Leuven als Directeur Patiëntenbegeleiding, en 10 jaar als algemeen directeur - bestuurder van het Regionaal Ziekenhuis te Leuven. Hij was vele jaren voorzitter van de Federale Evaluatiecommissie Palliatieve Zorg, van de Academie Levenseinde, van het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Camillus te Sint-Denijs-Westrem, van de bestedingscommissie van Kom op tegen Kanker. Hij was ondervoorzitter van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en van het psychiatrisch ziekenhuis Karus. Hij is voorzitter van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, van Villa Rozerood, een respijthuis voor gezinnen met ernstig zieke kinderen en van Woonzorgnet-Dijleland. Hij is aangezocht als expert om de Belgische bisschoppen te helpen in het uitbouwen van een herstelbeleid voor slachtoffers van seksueel misbruik en is vanuit deze opdracht voorzitter van de stichting Dignity, van de Raad van Toezicht en van de Interdiocesane Commissie ter preventie van seksueel misbruik in, pastorale relaties. Hij is bestuurder van Trefpunt Zelfhulp.

Hij is master in de klinische psychologie, in de familiale en seksuologische wetenschappen, in de medico-sociale wetenschappen en ziekenhuisbeleid aan de KU Leuven. Hij specialiseerde zich in de gezondheidsethiek aan de Universiteit Maastricht en in groeps- en organisatiebegeleiding aan de UHasselt. Hij promoveerde tot doctor in de geneeskunde aan de RU Leiden. Hij is auteur van verschillende boeken over verlies en verdriet. Zijn boeken werden in 2006 in Polen bekroond met de Feniks-prijs omdat ze in Polen de dood uit het taboe hebben gehaald. Zijn boek ‘Patiëntenbegeleiding’ werd bekroond met de Glaxo-prijs voor wetenschappelijke publicaties en zijn boek ‘Zwangerschap’ met de Henri Jaspar- prijs voor de kinderbescherming. In 2018 ontving hij een ereteken van de Vlaamse Regering omdat hij de man is die Vlaanderen leerde rouwen. In 2022 ontving hij een ereteken van de Vereniging Kinderwens voor zijn werk ten gunste van ouders met verlies van een zwangerschap of van een pasgeboren kind.



 

Terug naar het Agenda overzicht