Innovaties in de behandeling van pancreaskanker.

26 februari 2024
14.00
Campus Diepenbeek H5 en H6

HALIT TOPAL - KU LEUVEN

Pancreaskanker staat bekend als een van de meest dodelijke vormen van kanker. De 5 jaarsoverleving is slechts 10 % en daarmee wordt deze kanker beschouwd als één van de meest dodelijke tumoren. Chirurgie is de enige kans op genezing. Echter, slechts 20-25 % van alle patiënten komen in aanmerking voor het heelkundig verwijderen van de tumor. Bovendien is de kans op overleving ook na chirurgie beperkt. In één van de grootste studies, met langdurige opvolging over de overleving na pancreaschirurgie, wordt aangetoond hoe de overlevingskansen verbeterd kunnen worden.

Hoewel de laatste jaren vooruitgang geboekt is in de systemische behandeling van verschillende kankertypes, lijken de nieuwe soort behandelingen op het eerste zicht niet werkzaam te zijn voor deze agressieve ziekte. Met behulp van ‘single-cell RNA sequencing’ en ‘spatial transcriptomics’ technologie wordt onderzoek gedaan naar de staat en genexpressie van verschillende celtypes op individueel niveau en hoe ze zich gedragen ten opzichte van elkaar. In de lezing wordt uitgelegd welke de bevindingen zijn en hoe ze kunnen gebruikt worden als aanknopingspunten om nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

Dr. Halit Topal (°1987) studeerde geneeskunde aan de UHasselt (bachelor) en de KU Leuven (master). Na zijn master in de Geneeskunde (2012) behaalde hij een master in Algemene heelkunde aan de KU Leuven in 2018. Hij behaalde een doctoraat in de Biomedische wetenschappen in 2020 en werd master in Management en het Beleid van de gezondheidszorg in 2022, beide aan de KU Leuven. De titel van zijn doctoraatsproefschrift was ‘Surgical innovations in pancreatic surgery’. Momenteel is dr. Topal verbonden als abdominaal chirurg in het UZ Leuven, hij is staflid abdominale - HPB heelkunde van het UZ Leuven. 

Hij is lid van het bestuur van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Heelkunde.

In 2007 kreeg hij de ‘Prijs ere beheerder Willy Goetstouwers voor de Meest verdienstelijke allochtone student’. 

Terug naar het Agenda overzicht