Ingenieursuitdagingen bij nucleaire ontmanteling en de aanpak van radioactief afval.

04 december 2023
14.00
Campus Diepenbeek H5 en H6

Dit event is reeds afgelopen

PROF. DR. WOUTER SCHROEYERS - UNIVERSITEIT HASSELT

De uitvoering van de ontmanteling van Belgische nucleaire installaties en de aanpak van het gegenereerde radioactief afval brengen bijzondere ingenieursuitdagingen met zich mee. De lezing  behandelt de verschillende fasen van nucleaire ontmanteling en de daarmee verbonden uitdagingen. In detail worden de uitdagingen besproken die verbonden zijn aan de radiologische karakterisatie van een nucleaire site in ontmanteling. In de lezing worden mogelijkheden tot automatisering van deze metingen (al dan niet met behulp van robots) besproken. Ook uitdagingen in de training van werkers voor het veilig uitvoeren van de werkzaamheden voor de ontmanteling worden besproken. De aanpak van het ViNuS (‘Virtual Nuclear Reality Simulator’) innovatief onderwijsproject wordt hierbij geduid. In tweede instantie wordt er stilgestaan bij de verschillende vormen van radioactief afval die gegenereerd worden bij de uitbating en ontmanteling van een kerncentrale. Daarnaast wordt ingezoomd op de aanpak van het geproduceerde radioactief afval. Onderzoeksuitdagingen rond de ontwikkeling van een geschikte matrix voor stockage van radioactief afval worden besproken…

Prof. dr. Wouter Schroeyers is voorzitter van het Onderwijs Management Team (OMT) voor de opleiding Nucleaire Technologie (faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen) en onderzoeker binnen de Nucleair Technologische (NuTeC) onderzoeksgroep die deel uitmaakt van het Centrum voor Milieukunde (CMK) van de UHasselt. Hij is de academisch verantwoordelijke voor het postgraduaat Stralingsdeskundige dat aangeboden wordt in samenwerkingsverband tussen UHasselt en SCK-CEN. 

Prof. dr. Wouter Schroeyers is gespecialiseerd in het onderzoek naar de behandeling en recyclage van radiologisch gecontamineerde reststromen. Enerzijds focust zijn onderzoek op de karakterisatie, behandeling en recyclage van natuurlijk voorkomende radioactieve materialen (NORM). Anderzijds omvat zijn onderzoek de karakterisatie van gecontamineerde materialen bij nucleaire ontmanteling, afscheiding van radiologische fracties en de immobilisatie van het gegenereerde radioactief afval. Hij is de hoofdonderzoeker voor UHasselt in het Euratom H2020 project RADONORM (2020-2025). Voorheen was hij de voorzitter van het Europese COST network NORM4Building en medeoprichter van de Europese NORM Associatie (ENA, opgericht in 2017). Momenteel is hij de leider van de technische werkgroep rond NORM Inventories voor het IAEA (Internationaal Atoomenergie Agentschap) NORM ENVIRONET project. Hij is de editor en co-auteur van 10 hoofdstukken van het boek ‘Naturally Occurring Radioactive Materials in Construction’. Hij was de hoofdonderzoeker voor UHasselt voor de uitvoering van het ARCHER energietransitiefonds project (2018-2021) waar in samenwerking met industriële partners Equans en Magics en de Acro onderzoeksgroep van KU Leuven een robot ontwikkeld werd voor mapping van radiologische gecontamineerde areas. 

Terug naar het Agenda overzicht