Ozempic: alternatief voor een gezonde levensstijl?

16 maart 2026
14.00
Kinepolis

PROF. DR. IR. ELLEN BLAAK - UNIVERSITEIT MAASTRICHT

De wereldwijde toename van overgewicht en obesitas en de daarmee samenhangende stijging van gerelateerde ziekten en zorgkosten maken de ontwikkeling van slimme gezondheidsstrategieën noodzakelijk. Dit kan zowel de persoonlijke gezondheid verbeteren als de druk op het zorgsysteem verminderen. De meeste van deze chronische stofwisselingsziekten, zoals obesitas, type 2 diabetes (suikerziekte) en hart- en vaatziekten, zijn gerelateerd aan levensstijl. Dieetinterventies hebben bewezen effectief te zijn in het voorkomen van chronische stofwisselingsziekten, maar de lange termijn effectiviteit laat te wensen over. Nieuwe geneesmiddelen zoals Ozempic bieden mogelijkheden. Ozempic beïnvloedt het verzadigingsgevoel, waardoor je minder eet en afvalt. Gewichtsverlies heeft zeker gezondheidsvoordelen, maar het betekent niet automatisch dat je ook gezonder eet. Een gezonde levensstijl blijft belangrijk om op de lange termijn gezond te blijven.
Daarnaast is het zo dat het voedingsadvies wat voor de één werkt, niet per se voor de ander werkt. Het voedingsadvies wordt nog steeds op bevolkingsniveau gegeven via algemene voedingsrichtlijnen die gebaseerd zijn op groepsgemiddelden (een one-size-fits-all benadering). Echter, voedingsadvies op basis van een precisiebenadering (voeding op maat) zal mensen in staat stellen en motiveren om een actieve rol te spelen in hun eigen gezondheid. Deze lezing zal zich richten op de effectiviteit van Ozempic en gerelateerde medicatie en/of leefstijl in de preventie of behandeling van overgewicht en gerelateerde ziekten. 

Prof. Dr. Ir. Ellen Blaak is een gerenommeerd wetenschapper en hoogleraar Human Biology aan de UMaastricht. Haar onderzoek richt zich op de wisselwerking tussen organen, zoals de darm, het vetweefsel en de spieren, en hun rol in obesitas, insulineresistentie en type 2 diabetes mellitus. Haar werk richt zich niet alleen op de oorzaken van metabole aandoeningen, maar ook op hoe gepersonaliseerde (precisie) voeding en leefstijl kan bijdragen aan het keren van deze processen.
 

Terug naar het Agenda overzicht